Last Review: 2014-Apr-10

english
english
magyar
magyar

Oprendszer telepítése boot floppy indítással

2014 Április

A Windows XP karbantartási időszak végével sok régebbi számítógép sürgősen rászorul oprendszere felújítására. Nemrég olyan Windows XP-t futtató gépre bukkantam melyik régebben kiszolgálógépként szolgált, 's bár elavult, sok tekintetben még ma is kiváló hardver-nek tekinthető. Mivel a benne lévő BIOS is a távolabbi múlté, nem képes CD vagy USB médiákról bootolni, viszont simán elbírna egy Linux oprendszert, csak éppen nincsen olyan terjesztés melyik hajlékonylemezről indítható (különleges illetve korlátolt példányok kivételével mint például a HAL91 vagy a bootE Linux ). A feladat azonban a következőképpen megoldható:

Bootolás a Smart Boot Manager segítségével

A Smart Boot Manager egy szakosodott indítóképes hajlékonylemez (boot floppy) amelyik a gép felpörgése után közvetlenül megnyit egy menüt amelyik választásra kínálja az összes számítógépünkön megtalált futóművet. Miután kiválasztottunk egyet, a TAB billentyűvel megnyitjuk a főmenüt (Main Menu) és itt a "Boot it" műveletet hajtjuk végre . Gépünk ezután a kiválasztott lemezről (a futómű ne legyen üres!) indítani fog. Ezt leellenőríztem néhány Linux valamint egy Windows 7 DVD igénybevételével. A lenti képernyőkép bemutatja a Smart Boot Manager kezelőfelületét:

Screenshot Smart Boot Manager
Képernyőkép Smart Boot Manager, 2014.Április.10.


A Smart Boot Manager indítólemez előállítására kell a megfelelő image file (smb.bin), hajlékonylemez, floppy futómű és a dd (Linux terjesztések alapkiszerelésében) illetve a dd for windows program. Az indítólemez írását konzolból a következő parancssal intézzük:
filler
fillerdd if=smb.bin of=device_name

filler A device-name karaktersort egy oprendszerünknek megfelelőjével kell helyettesíteni. A device_name Linux-on általában /dev/fd0 míg Windows-on \\.\a:. A következő kép a dd for windows súgójat mutatja egy Windows XP ablakban:Screenshot dd for windows
Képernyőkép dd for windows, 2014.Április.10.


Smart Boot Manager és dd for windows letöltéseksbm image file letöltése dd for windows letöltése
Letöltés
Smart Boot Manager image file
 Letöltés
dd for Windows