Last Review: Nov-20-2011

english
english
magyar
magyar
deutsch
deutsch

Linux Skype audio problem

Linux-os Skype telepítéséknél gyakori az audió hiba tapasztalata. Miközben a webkamera videója általában az alapértelmezett beállításokkal működik a hang beállítása kézi beavatkozást igényel. E szöveg a PulseAudio-ról valamint a Donald Duck hang problémákról szól.A linux-os Skype PulseAudio forrás hangolása

Mivel napjaink linux terjesztései általában az ALSA kernel modul-on álapozó PulseAudio sound server-rel rendelkeznek, a Skype option dialog alapértelmezett hang szolgáltatója a PulseAudio.


A Skype hangoló ablaka
A Skype hangolására szolgáló ablakAz első Skype-al kapcsolatos probléma abból ered, hogy nem mindegyik Linux terjesztés szállít egyszerűen használható (grafikus) eszköztárakat a PulseAudio hangolására. A PulseAudio beállításait lehetővé tevő csomagok: Ezek jelenlétét így tudjuk ellenőrízni a parancssoros ablakban (adott esetben példáimtól eltérve más csomagkezelő programokra lehet szüksége):

dpkg -l paman
dpkg -l pavucontrol

A telepített két csomag itt körülbelűl így mutatna:

dpkg tájékoztat a paman csomagról
AkKonzol ablak tájékoztat csomagokrólEzen csomagok telepítését így indítjuk:

sudo apt-get install paman pavucontrol

Ezek után a munkaasztal indító menüjében a a PulseAudio Manager és a PulseAudio Volume Control bejegyzéseknek kellene megjelenniük. Ezek például az Xfce indító menüjében egy Multimedia nevű almenü listájában vannak elhelyezkedve:

PulseAudio Manager és Volume Control az indító menüben
Xfce indító menü a PulseAudio bejegyzéseivelÁltalában a Skype a kimenő hangot helyesen kezeli a hangbement viszont vagy egyáltalában nem működik vagy csak furcsa eredményyel. Ennek orvoslása érdekében a Skype által használandó hardver hangolásával kell foglalkoznunk. Elsőnek megállapítjuk, melyik is a megfelelő eszköz. Megnyitjuk a PulseAudio Manager-t...

PulseAudio Manager eszközök kimutatása közben
PulseAudio Manager eszközök kimutatása közben...és kiválasztjuk a Devices fült. A bemutatott esetben a Skype hangbevitelére használt eszközként találunk egy webkamerát beépített mikrofonnal, melynek Webcam B500 Analog Mono a neve. Most megnyitjuk a PulseAudo Volume Control-t és rákattintunk a Configuration fülre, miután hangolni lehet az említett hardvert:

A PulseAudio Volume Control hangoló lapja
A PulseAudio Volume Control hangoló lapjaA listában hibátlan hardverek esetében a hangbevitelre használt eszköznek, itt a Webcam B500, kell megjelennie. Vigyázzunk a profil helyes beállítására (amely természetesen ne legyen Off). A Skype-nak most működnie kellene...

A Donald Duck hang problemája

Néhány Linux környezetekben a Skype előbb leírt hangolása után a mikrofon ugyan működik de a kimenő hang úgy hallatszik, mintha Donald kacsa hangjával beszélnénk. Ez nem megegyező sampling rates beállításokon múlik, tehát azon, hogy a bemeneti (hang)eszköz és a PulseAudio alapértelmezett sampling rate (mintavétel sebesség) értékei különböznek egymástól. Mivel az Audio CD-re 44100 Hz a szokásos sampling rate 44100 Hz, ez a PulseAudio alapértelmezett értéke is, közben modern audio felszerelések inkább 48000 Hz sampling rate rezgésszámmal dolgoznak. Helyes eredmények érdekében úgy a PulseAudio-t mint a hardvert (mikrofon) egyenlő frekvenciaértékre kell hangolni. Miután kiválasztottuk a Device fült és megnyomtuk a Properties (tulajdonságok) gombot, a PulseAudio Manager kimutatja a hardverünk által használt sampling rate értékét:

Hardver sampling rate a PulseAudio Manager-ben
A PulseAudio Manager kimutatja a sampling rate értéketA Sample Type szavakkal kezdő sorban látjuk, hogy az eszköz egy csatornás és 48000 Hz rezgésszámmal s16le sampling formázással működik. Az /etc/pulse/daemon.conf fájl szerkesztésével hangolhatjuk a PulseAudio szervert ezen értékek használatára. Ehez root (administratív) hozzáféréshez van szükségünk (természetesen bármilyen editor használható):

sudo nano /etc/pulse/daemon.conf

A fájlban egy csomó paraméter az alapértelmezett értékével együtt van felsorolva, mindegyik kikommentelve. A hangolás megváltoztatásához töröljük a hozzászólásjelzőt a pontosvessző eltávolítása által és az egyenlőségjel mögött lecseréljük a régi értéket a kívánt értékkel. Az alábbiakban bemutatott /etc/pulse/daemon.conf fájl kivonatában a példánk Webcam B500 Analog Mono helyes hangolása így néz ki:

.
.
.
; rlimit-nice = 31
; rlimit-rtprio = 9
; rlimit-rttime = 1000000

;
; this default is right for Webcam B500:

; default-sample-format = s16le
;
; webcam B500 uses 48000 Hz sampling rate:
; default-sample-rate = 41000

default-sample-rate = 48000
;
; webcam B500 has one channel only:
; default-sample-channels = 2

default-sample-channels = 1
; default-channel-map = front-left,front-right
; default-fragments = 4
; default-fragment-size-msec = 25

A változtatások hatályba lépéséhez lezárjuk és újra indítjuk a PulseAudio-t (daemon szolgáltatásként; ezt NEM administrator hanem normál felhasználói jogokkal tesszük meg)...

pulseaudio -k
pulseaudio -D

...avagy újra indítjuk a gépet. Monstantól kezdve hangbevitelünk tisztán és érthetően hallatszik...